Menu

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to danie typowo włoskie. Przyrządzenie zajmuje około 45 minut, a z przepisu wychodzi około 6 porcji :)









Potrzebne składniki :

- 500 gram makaronu spaghetti
- 250 gram wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- garść posiekanej bazylii
- pieprz

Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni. Kiedy boczek jest już dość podsmażony, przekładamy go do innego naczynia, a na wytopiony tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Wlewamy 100 ml białego, wytrawnego wina i smażymy 5 minut. Do małej, osobnej miski wlewamy 125 ml śmietany kremówki, dodajemy 3 żółtka oraz 2 łyżki potartego,żółtego sera. Całość mieszamy. Pozostałą resztę śmietany kremówki wlewamy na patelnię do smażącej się już cebuli i czosnku. Po chwili dodajemy wcześniej usmażony boczek, garść posiekanej bazylii i wlewamy miksturę z żółtkami i serem żółtym. Przyprawiamy pieprzem. 

- sos możemy doprawić też solą, ale wędzony boczek jest dość słony dlatego ja dodaje samego pieprzu.

Makaron gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do przegotowanego sosu. Wszystkie składniki mieszamy.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz