Menu

Lody czekoladowe

Pyszne lody dla ochłody :) Z przepisu wychodzi około 1 litr lodów. 







Potrzebne składniki :

- 3 jajka
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki kakao
- 200 gram cukru pudru

Trzy jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 3/4 cukru pudru i ucierać około pięciu minut ręcznie. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru pudru. W osobnym naczyniu ubić również śmietanę kremówkę, kiedy będzie już ubita dodać dwie łyżki kakao i połączyć oba składniki.
Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka, łączymy łyżką, a następnie wlewamy to do ubitej wcześniej śmietany kremówki z kakaem. Wszystko jeszcze raz łączymy, zamykamy w szczelnej misce z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika na około 5 godzin.

Lody najlepiej zjeść w ciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe jajka.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.



1 komentarz