Menu

Tarta ze śliwkami i kruszonką













Ciasto na spód :

- 200 gram mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie podane składniki mieszamy w miseczce, zagniatając około 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut, żeby ciasto się trochę schłodziło. W tym czasie myjemy i drylujemy 12 śliwek, kroimy na ćwiartki.

Kruszonka :

- 3 pełne łyżki mąki
- 3 płaskie łyżki masła
- 3 łyżki cukru

Składniki także wkładamy do miseczki i łączymy ze sobą, tak aby powstała kruszonka :) 

Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią schłodzone wcześniej ciasto, układamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach, 25 minut :) 

Tartę piekłam w foremce o średnicy 24 cm.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.



1 komentarz

  1. Super przepis.Wygląda smakowicie ;-) Pozdrawiam Majkę.

    OdpowiedzUsuń