Menu

Ciasto z jabłkami i budyniem












Składniki na ciasto :

- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy

Składniki na masę budyniową :

- 2 budynie waniliowe
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru ( dodać kiedy kupimy budyń bez dodatku cukru ) 

Składniki na mus jabłkowy : 

- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny

  • Foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć i dodać sok z cytryny. Wymieszać.
  • Budyń ugotować w 700 - set ml mleka, ewentualnie dodać cukier.
  • Jajka ubić z cukrem, dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać dokładnie mikserem.
  • Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
  • Układać kolejno warstwami :
- ciasto jasne
- jabłka
- budyń
- ciasto ciemne

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

SMACZNEGO !!! życzy Majka. 


1 komentarz