Menu

Ciasto jogurtowe z borówkami















Potrzebne składniki : 

- 200 gram jogurtu greckiego lub naturalnego
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 140 gram mąki
- sok z połowy cytryny i skórka 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki cukru ( 250 ml )
- 100 gram dowolnych owoców

  • W średniej misce wymieszać: olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny oraz jogurt. Wszystkie składniki dobrze połączyć.
  • Powoli dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Mieszać, aż do powstania gładkiej masy.
  • Ciasto powinno wyjść dość gęste. 
  • Tortownicę o średnicy 16 cm wyścielić papierem do pieczenia, przelać surowe ciasto, następnie poukładać wybrane owoce ( ja wybrałam borówki :) ) .
  • Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. 

SMACZNEGO !!! życzy Majka. 



1 komentarz