Menu

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście.

Hej Wszystkim !!!

Oto przepis na ciasto numer 2, które miałam okazję zanieść do pracy - sernika z brzoskwiniami, w wykonaniu mojej mamy <3
Ciasto numer 1 upiekła dla mnie moja przyszła teściowa, przepis możecie zobaczyć tutaj.
Podsumowując ... oba ciasta były naprawdę przepyszne.
Nie tylko ja tak twierdzę, bo koleżanki i koledzy z pracy nie mogli się najeść i upominali się o więcej.
Okazja będzie jeszcze nie jedna, wtedy może ja sama zaryzykuję i zdecyduję się upiec jedno z tych pysznych ciast :D
Dziś mam w planach upiec muffinki Kinder Riegel, czyli z batonikami Kinder, mam nadzieję, że wyjdą tak samo smaczne jak sernik i marcello.
Was zapraszam po przepis.


POTRZEBNE SKŁADNIKI - CIASTO : ( blacha - 25 cm x 40 cm, szklanka - 250 ml ) 

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek ( białka zostawiamy w osobnej misce )
- 1 kostka margaryny ( Kasia )

  • Ze wszystkich wyżej wymienionych składników zagniatamy ładna dużą kulkę :)
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części. 
  • Jedną część rozkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, a drugą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika ( na czas kiedy będziemy przygotowywać masę ). 

POTRZEBNE SKŁADNIKI - KREM :

- 1 kg sera ( najlepiej krówka, ponieważ nie musimy mielić sera ) 
- 2 jajka
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru 
- 1 olejek waniliowy 
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 

  • Jajka ubijamy z cukrem i margaryną. Następnie stopniowo dodajemy ser. 
  • Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy, budyń wanilinowy oraz wlewamy olejek waniliowy, ubijamy jeszcze przez 2-3 minuty. 
  • Przygotowaną masę wykładamy na rozłożone wcześniej ciasto.

DODATKOWE SKŁADNIKI : 

- 1 puszka brzoskwiń z puszki
- pozostawione wcześniej białka 
- zamrożona wcześniej druga część ciasta

  • Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w półksiężyce i układamy na masę serową.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy na poukładane już brzoskwinie. 
  • Następnie trzemy na tarce o grubych oczkach zamrożone wcześniej ciasto. 
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 - 60 minut.

SMACZNEGO !!!




Prawda, że oba wyglądają mega pysznie ? 



Zapraszamy Was również na: Facebook - tu. Instagram - tutaj. 
A po inne, równie pyszne rzeczy tu.


2 komentarze