Menu

Ciasto a'la Kinder Bueno


Cześć Wszystkim !!!

Dzisiaj przepis dla miłośników czekolady i orzechów.
Czytając przepis, ciasto wydaje się być czasochłonne i słodkie, ale uwierzcie mi, że tak nie jest. 
Jest słodkie, ale spokojnie można zjeść kostkę, bez jakiegoś większego problemu. 
Jeszcze kwestia tego czy lubimy bardzo słodkości czy raczej za nimi nie przepadamy, ale myślę, że osoby nie lubiące słodkiego nawet nie spojrzą na ten przepis, a już tym bardziej nie będą chciały go wypróbować :) 
Użyłam dużej prostokątnej blachy, ale śmiało możemy zrobić na trochę mniejszej. 
Ciasto będzie wtedy po prostu wyższe.


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( blacha 25 cm x 40 cm )

- 200 g herbatników kakaowych
- mleko do nasączenia herbatników
- pół słoika dużej Nutelli

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Herbatniki kolejno maczać w mleku i wykładać na blachę. 
  • Na wyłożone herbatniki rozsmarować Nutellę. 
  • Włożyć do lodówki.

POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( biała masa )

- 200 ml śmietany kremówki 30% 
- 2,5 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mleka w proszku
- 125 g mascarpone
- 200 g zmielonych orzechów laskowych

  • W rondelku na małym ogniu roztopić masło, wlać śmietankę i dodać miód. Czekać, aż miód się rozpuści. Następnie partiami dodawać mleko w proszku cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. 
  • Ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone i zmielone orzechy. 

- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 125 g serka mascarpone 
- 200 g maślanych herbatników
- mleko do namoczenia herbatników

  • Śmietanę ubić i dodać mascarpone. Połączyć oba składniki i przelać wszystko do rondelka z masą. Dokładnie wymieszać. 
  • Gotową masę przelać na wcześniej wyłożona Nutellę.
  • Herbatniki kolejno moczyć w mleku i układać na białą masę.
  • Włożyć do lodówki.

POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( masa czekoladowa )

- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g mascarpone 
- pół słoika dużej Nutelli 

  • Śmietanę ubić, dodać mascarpone. Nadal ubijać, aż do połączenia.
  • Ze słoika wyłożyć druga część Nutelli i wymieszać łyżką, aby powstała jednolita masa.
  • Gotową masę wyłożyć na maślane herbatniki. 
  • Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić minimum 4 godziny. Najlepiej całą noc. 


SMACZNEGO !!!

Po inne przepisy zapraszamy tutaj.
A więcej zdjęć możecie zobaczyć : Instagram tutaj. 
Facebook : tu.





















3 komentarze

  1. Czy białą masę wystudzić przed dodaniem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Ciasto udało się i jest pyszne, będzie gościć u nas bardzo często ( cała rodzinka lubi takie słodkości). Wiec dziękuje za przepis, i proszę zwracać uwagę jakie kwiatki mogą mieć kontakt z żywnością, wszystkie części konwalii są toksyczne i niebezpieczne szczególnie dla dzieci. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń