Menu

Pierś z kurczaka zapiekana w szynce szwarcwaldzkiej z makaronem w sosie serowym i świeżą pietruszką.


Soczysta, miękka pierś nadziana serem feta, owinięta plastrami szynki parmeńskiej i zapieczona z makronem w sosie serowym. 
Uwielbiam makarony, a szczególnie zapiekane z różnymi dodatkami.
Tym daniem nie mogłam się najeść, może dlatego, że dodałam praktycznie większość składników za którymi przepadam. :) 
Makaron najlepiej podgotować przed wstawieniem samych piersi do piekarnika, tak, aby po wyjęciu piersi po 20 minutach, móc od razu dołożyć do niej podgotowany makaron oraz inne składniki.
Dla mnie danie było wystarczająco doprawione bez soli, ponieważ ser feta i szynka szwarcwaldzka są na tyle słone, że obeszło się bez dodatku soli.



POTRZEBNE SKŁADNIKI - Pierś z kurczaka : 

- 1,5 piersi z kurczaka
- 6-7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- pół opakowania sera feta
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- 2 łyżki oleju lub masła

  • Ser fetę kroimy w kostkę lub plastry.
  • Pierś z kurczaka myjemy i przekrajemy z jednej strony wzdłuż całego filetu, tak aby była możliwość nafaszerowania.
  • Nadziewamy serem feta.
  • Filet z kurczaka z dwóch stron doprawiamy pieprzem i czerwoną słodką papryką, następnie układamy na rozłożonych plastrach szynki szwarcwaldzkiej i owijamy całego fileta.
  • Tak przygotowanego fileta wkładamy do foremki do tarty, dodajemy dwie łyżki oleju i na 20 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

POTRZEBNE SKŁADNIKI - Makaron + dodatki :

- 1,5 szklanki makaronu Penne ( wcześniej podgotowany przez 8-10 minut ) 
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 5 plasterków sera topionego 
- 1 opakowanie mozarelli 
- 1 śmietana kremówka
- kilka listków świeżej pietruszka

  • Mozarellę kroimy w plastry.
  • Po 20 minutach wyciągamy filety z piekarnika, wokół piersi wrzucamy podgotowany wcześniej makaron.
  • Na wierzch makaronu rwiemy plastry szynki oraz serka topionego i układamy ser mozarellę.
  • Na koniec do wszystkiego wlewamy śmietanę kremówkę.
  • Ponownie wkładamy do piekarnika tym razem rozgrzanego do 170 stopni na 25 minut. 
  • Upieczone piersi podajemy z zapieczonym makaronem, posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO !!!

Zapraszamy również po inne przepisy tu.
A po więcej zdjęć - Facebook tutaj.
Instagram tu










1 komentarz