Menu

American cookies - czyli typowe amerykańskie ciasteczka.


Ciasteczka amerykańskie w wersji domowej. 
Mój mąż był nimi zachwycony, więc do dzieła ... panie .. hmm a może panowie ? 
Tutaj już wybór należy do Was :).


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( 18 sztuk )

- 200 g białego cukru
- 200 g brązowego cukru
- 1 kostka masła
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 jajko
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g orzechów
- 100 g gorzkiej czekolady


  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Orzechy i czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
  • Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miseczki. 
  • Masło rozpuszczamy i czekamy aż wystygnie.
  • Do ostudzonego masła wsypujemy dwa rodzaje cukrów, dodajemy wanilię oraz jajko. Mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników.
  • Następnie wsypujemy suche produkty ( mąkę, sól i sodę ). Ponownie mieszamy, aż powstanie gładka gęsta masa.
  • Na koniec wsypujemy orzechy i czekoladę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
  • Miskę z przygotowaną "ciasteczkową" masą wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki, dużą łyżką nabieramy masę i formujemy małe kulki. Każdą uformowaną kulkę układamy na blachę zostawiając spore odstępy, ponieważ masa w trakcie pieczenia się rozleje. Na blachę z piekarnika mieści się maksymalnie 9 kulek. 
  • Ciasteczka pieczemy przez 10 minut. 

SMACZNEGO !!! 

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.
Zapraszamy również na: 
 Instagram tutaj.
Facebook tu.











5 komentarzy

  1. Wyglądają apetycznie. Powinno byc napisane np. 200 gramów, a nie 200 gram. Tak jak 5 kilogramów, a nie 5 kilogram.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za słuszne spostrzeżenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy!
    W każdej wersji i z każdym dodatkiem...
    :)

    OdpowiedzUsuń