Menu

Ciasto Krysi

A dla pięknych Pań wszystkiego co najlepsze z okazji Dnia Kobiet :) 



















Składniki na biszkopt :

- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3 /4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


  • Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. 
  • Do białek stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
  • Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni wsypujemy także partiami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  • Gotową masę przelewamy do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut.  



Składniki na masę jabłkową :

- 1.5 kg lub 7 dużych  jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru

  • Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 
  • Przekładamy do rondelka lub mniejszego garnka, wsypujemy łyżkę cukru i dusimy przez około 10 minut ( Gdy jabłka nie są zbyt soczyste, dodajemy pół szklanki wody. )  
  • Do uduszonych jabłek dodajemy sok z cytryny i dwie galaretki, mieszamy, aż do rozpuszczenia i odstawiamy, aż wystygną i trochę stężeją.
  • Całość przekładamy na biszkopt.

Składniki na masę budyniową :

- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła

  • Budynie razem z cukrem gotujemy wg przepisu na opakowaniu tylko w zmniejszonej do     700-set  ml ilości mleka.
  • Do ugotowanego i ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy wszystko mikserem, aż do połączenia się składników.
  • Gotową masę przekładamy na jabłka.
Składniki na polewę :

- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 50 gram masła
  • Masło z rozpuszczamy w małym garnuszku, na koniec dodajemy kakao.
  • Mieszamy, aż do połączenia składników.
  • Ostudzoną polewą polewamy ciasto.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.


1 komentarz