- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3 /4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
- Do białek stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując.
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni wsypujemy także partiami, mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
- Gotową masę przelewamy do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Składniki na masę jabłkową :
- 1.5 kg lub 7 dużych jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Przekładamy do rondelka lub mniejszego garnka, wsypujemy łyżkę cukru i dusimy przez około 10 minut ( Gdy jabłka nie są zbyt soczyste, dodajemy pół szklanki wody. )
- Do uduszonych jabłek dodajemy sok z cytryny i dwie galaretki, mieszamy, aż do rozpuszczenia i odstawiamy, aż wystygną i trochę stężeją.
- Całość przekładamy na biszkopt.
Składniki na masę budyniową :
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła
- Budynie razem z cukrem gotujemy wg przepisu na opakowaniu tylko w zmniejszonej do 700-set ml ilości mleka.
- Do ugotowanego i ostudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy wszystko mikserem, aż do połączenia się składników.
- Gotową masę przekładamy na jabłka.
Składniki na polewę :
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 50 gram masła
- Masło z rozpuszczamy w małym garnuszku, na koniec dodajemy kakao.
- Mieszamy, aż do połączenia składników.
- Ostudzoną polewą polewamy ciasto.
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
Mniam, smakowicie to ciacho wygląda :)
OdpowiedzUsuń