Menu

A'la gyros na talerzu.

W tym przypadku za dużo pisać nie potrzeba, bo po prostu musicie to spróbować. :) 
Idealne danie obiadowe.


POTRZEBNE SKŁADNIKI: - sos czosnkowy.

- 5 ząbków czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

  • Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, wsypuję sól i cukier, firlejką ugniatam wszystko do połączenia, aby powstała taka papka. Dodaję ocet jabłkowy i ponownie łączę. Następnie wlewam jogurt i olej, wszystko mieszam, aż do połączenia składników.
  • Gotowy sos wstawiam do lodówki.


POTRZEBNE SKŁADNIKI: - gyros ( 4 porcje obiadowe )

- 500 gram chudej wieprzowej szynki
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 krótki ogórek
- 1 opakowanie frytek
- 4 łyżeczki przyprawy do Gyrosa
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- odrobina soli i pieprzu
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 1,5 szklanki wody


  • Szynkę wieprzową kroję w drobną kostkę, dodaję przyprawę do gyrosa, paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz i 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszam. Wkładam na noc do lodówki.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewam 3 łyżki oleju słonecznikowego, wykładam mięso i ustawiam największą możliwą moc palnika kuchenki. Smażę mięso przez 10 minut, aż się ładnie podpiecze i wlewam 1,5 szklanki wody. Przykrywam pokrywką i zmniejszam temperaturę palnika na minimalną, tak aby mięso się dusiło. Mięso duszę tak przez 45 minut, a następnie odkrywam pokrywę, podkręcam palnik i czekam, aż wyparuje pozostała woda i zostanie rzadki sosik.
  • Kapustę pekińską drobno siekam, a pomidora i ogórka kroję w kostkę.
  • Frytki piekę w piekarniku wg. instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy wszystko mam już gotowe wykładam kolejno na talerz : ogórek, pomidor, kapusta, mięso i frytki. Mięso polewam sosem czosnkowym.

SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy

Prześlij komentarz