Menu

Zapiekana ryba ze szpinakiem, czosnkiem i fetą.

Od dawna wiadomo, że ryby są niezbędnym źródłem witamin, a przede wszystkim  kwasów omega-3. Ja osobiście uwielbiam mieć świadomość, że zjadłam coś pożywnego, wartościowego i zdrowego, chociaż nie odmawiam sobie także niezdrowych przekąsek :) Dziś mam dla Was przepis na zapiekana rybę ze szpinakiem i fetą. Pyszny obiad, który przygotowuję w 20 minut.



POTRZEBNE SKŁADNIKI :

- 4 filety z dowolnie wybranej ryby 
- 400 gram mrożonego posiekanego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie sera feta
- 150 gram startego sera żółtego np.Gouda
- świeżo mielona sól i pieprz

  • Rybne filety kroję na mniejsze części, doprawiam solą i pieprzem.
  • Ser feta kroję w kostkę lub dzielę na drobniejsze kawałki.
  • Na łyżce masła podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaję mrożony szpinak i smażę tak długo, aż wyparuje cała woda.
  • Dodaję ser fata, mieszając czekam aż się rozpuści.
  • W naczyniu żaroodpornym na dnie układam rybne filety, dodaję łyżkę masła i wykładam cały szpinak z patelni. Wszystko posypuję startym serem żółtym.
  • Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
SMACZNEGO !!!









Brak komentarzy

Prześlij komentarz