Menu

Sernik Oreo


Ciasteczkom Oreo chyba mało kto może się oprzeć. Ja bynajmniej na pewno nie. :) 
Dzisiaj mam dla Was sernik na zimno, w którym królują te pyszne ciastka.
Ilość cukru możecie dodać według uznania. 
U mnie 5 łyżek, jest to taka optymalna ilość, sernik nie jest ani za słodki, ani też za gorzki.


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( tortownica o średnicy 24 cm ) 

- 3 paczki ciastek oreo ( 175 g )
- 70 gram masła
- 500 gram zmielonego lub zblendowanego twarogu półtłustego
- 5 łyżek cukru
- 150 ml mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 7 łyżek wody

  • Pięć ciastek oreo odkładam, aby móc później udekorować ciasto.
  • Pozostałe ciastka rozpoławiam na pół, ciemną część oddzielam od białego nadzienia, a następnie ciastka blenduje na sypki proszek.
  • Masło rozpuszczam na małym ogniu i przestudzone przelewam do sypkiego ciemnego proszku. Łączę ze sobą składniki i mokrą masę wykładam na dno tortownicy. Wkładam do lodówki na czas przygotowania masy.
  • Do garnka wlewam mleko skondensowane, wkładam zmielony twaróg, cukier i nadzienie z ciasteczek oreo. Wszystko podgrzewam na małym ogniu, do połączenia się składników i lekkiego zagotowania masy. Odstawiam do przestudzenia. 
  • Żelatynę zalewam 7 łyżkami zimnej wody, odstawiam na 10 minut. Następnie podgrzewam do rozpuszczenia na małym ogniu. Można również włożyć na 10-15 sekund do mikrofali. Rozpuszczoną żelatynę przelewam do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie ze sobą łączę. 
  • Gotową masę wylewam na wcześniej przygotowany spód i ponownie wkładam do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego stężenia.
  • Kiedy masa całkowicie stężeje kruszę pozostawione ciastka oreo i dekoruje sernika.

SMACZNEGO !!!








Brak komentarzy

Prześlij komentarz