Menu

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem naturalnym.


Nie od dziś wiadomo, że szpinak ma bardzo dużo właściwości leczniczych i jest bardzo zdrowy. Zarówno świeży jak i mrożony, dlatego staramy się go jeść często i w różnej postaci.
Poniżej znajdziecie przepis na roladę szpinakową. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI: 

- 800 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 5 jaj
- 400 gram wędzonego łososia
- 400 gram serka naturalnego np. Philadelphia
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej

  • Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i smaruję olejem. 
  • Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
  • Szpinak myję i rwę na mniejsze kawałki. 
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam czosnek i szpinak, smażę około 5 minut do zmniejszenia objętości. 
  • Do wystudzonego szpinaku dodaję 3 żółtka, sól, pieprz i wszystko mieszam do połączenia składników. Na koniec dodaję ubite białka i ponownie łączę składniki.
  • Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • Upieczony placek wyciągam z piekarnika, kładę odwrotną stroną na wyłożoną folię spożywczą, tak aby ściągnąć z placka papier do pieczenia na którym się piekł.
  • Wystudzony placek smaruję serkiem Philadelphia i układam wędzonego łososia, zawijam w rulon, a następnie w folię spożywczą, na której leżał placek. 
  • Przygotowaną roladę wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.

SMACZNEGO !!!

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.














Brak komentarzy

Prześlij komentarz