Nie od dziś wiadomo, że szpinak ma bardzo dużo właściwości leczniczych i jest bardzo zdrowy. Zarówno świeży jak i mrożony, dlatego staramy się go jeść często i w różnej postaci.
Poniżej znajdziecie przepis na roladę szpinakową.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 800 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 5 jaj
- 400 gram wędzonego łososia
- 400 gram serka naturalnego np. Philadelphia
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej
- Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i smaruję olejem.
- Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
- Szpinak myję i rwę na mniejsze kawałki.
- Białka ubijam na sztywną pianę.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam czosnek i szpinak, smażę około 5 minut do zmniejszenia objętości.
- Do wystudzonego szpinaku dodaję 3 żółtka, sól, pieprz i wszystko mieszam do połączenia składników. Na koniec dodaję ubite białka i ponownie łączę składniki.
- Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Upieczony placek wyciągam z piekarnika, kładę odwrotną stroną na wyłożoną folię spożywczą, tak aby ściągnąć z placka papier do pieczenia na którym się piekł.
- Wystudzony placek smaruję serkiem Philadelphia i układam wędzonego łososia, zawijam w rulon, a następnie w folię spożywczą, na której leżał placek.
- Przygotowaną roladę wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz