Menu

Łatwy sernik z jogurtów greckich.

Hej Wszystkim!

Dzisiaj przepis na sernik, który upiekłam na Święta Wielkanocne. 
Przepis wzięłam ze strony PrzepisyJoli, który poleciła mi koleżanka. 
Bardzo bałam się rozkroić to ciasto, bo byłam pewna, że mi nie wyszło.
Kiedy się upiekło, miałam wrażenie, że powinno się piec jeszcze raz tyle. 
Było mega wysokie i trzęsło się jak galareta, byłam przekonana, że się nie dopiekło, ale zastanawiałam się dlaczego miałoby tak być, ponieważ zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie. 
No dobra nie wszystko ... zamiast cukru wanilinowego, dodałam olejek waniliowy. 
Było to jednak tylko złudne wrażenie ... zostawiłam ciasto w piekarniku do ostygnięcia, potem włożyłam do lodówki na dwie godzinki i kiedy wyciągnęłam, wyglądało już jak normalne ciasto, a po rozkrojeniu " kamień spadł mi z serca " :)
... więc, kiedy Wy zdecydujecie się piec taki sernik to będzie całkiem normalne, kiedy po upieczeniu, będzie wyglądało jakby się nie dopiekło. 
Ciasto najlepiej robić w dużej misce, a nawet bardzo dużej, ponieważ trochę tej masy jest. 
Ja używałam 4,5 litrowej miski i po dodaniu piany z białek była prawie pełna :) 

Polecam Wam również przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście tutaj.



POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( blacha 32 cm x 40 cm, szklanka 250 ml ) 

- 200 gram herbatników ( układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ) 
- 4 duże greckie jogurty ( 400 g każdy )
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru 
- 3 budynie śmietankowe
- 1 szklanka oleju
- 1 olejek waniliowy
- cukier puder do posypania ciasta

  • Żółtka oddzielić od białek i włożyć do dużej miski. Białka odstawiamy na bok w osobnej mniejszej misce. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i olejek waniliowy, ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta masa.
  • Następnie dodajemy kolejno jogurty greckie, olej i budynie, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać szklankę cukru.
  • Ubite białka przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać drewnianą łyżką.
  • Gotową masę wlewamy na blachę z ułożonymi wcześniej herbatnikami.
  • Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
  • Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem. 

SMACZNEGO !!!








Inne przepisy znajdziecie tutaj. Facebook tu. Instagram tutaj.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz