Hej Wszystkim!
My dzisiaj zajadamy się tą pyszną babką.
Jak to u nas bywa zawsze musi być coś czekoladowego.
Babka wyszła mi naprawdę pyszna, ciekawe jak będzie z sernikiem na jogurtach greckich, którego jeszcze nie rozkroiłam.
Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pyszny jak ta oto babka :)
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- sok z jednej cytryny ( sparzyć i przed wyciśnięciem soku z cytryny ścieramy na tarce jej skórkę )
- 4 łyżki ciemnego kakao
- masło i bułka tarta do obsypania formy
- Masło, cukier i mleko podgrzać w małym rondelku do rozpuszczenia i poczekać aż ostygnie.
- Mąkę, sodę oczyszczoną i kakao wymieszać w jednym naczyniu.
- Jajka roztrzepać wraz z sokiem z cytryny.
- Do sypkich produktów ( mąka, soda i kakao ) wlać ostudzone masło z mlekiem i cukrem i jajka z sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki połączyć drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Masę przelać do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Babkę piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Czekamy, aż babka ostygnie.
DODATKOWE SKŁADNIKI : polewa i skórka z cytryny
- 200 gram gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- skóra z cytryny
- Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy nad parą wodną.
- Polewamy wystudzona babkę i posypujemy startą wcześniej skórką z cytryny.
SMACZNEGO !!!
Rany, ta babka tak wygląda że sięgam w monitor i drapię laptopa z nadzieją, że uda mi się porwać kawałek! Aż tutaj czuję zapach!
OdpowiedzUsuń