U nas dzisiaj na talerzach zagościł makaron z mięsem mielonym i szpinakiem.
Dla mnie ogólnie w tym daniu nie musiałoby być mięsa, ale bez tego pewnie nie byłoby takie dobre.
W końcu mięso mielone, podsmażone na masełku z czosnkiem i cebulką, ma swój smak :)
Dla Eliasza mogłoby być oczywiście więcej mięsa ... typowy facet :)
Jednak na tą wersję też nie narzekał.
Napiszę Wam przepis z optymalną ilością mięsa mielonego, ale myślę, że jego smakosze powinni sobie ją podwoić :)
A przepis na fit jajecznicę ze szpinakiem, którą robię na śniadanie możecie zobaczyć tutaj.
POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób )
- 100 gram ciemnego makaronu
- 250 gram świeżego szpinaku ( umyć, odkroić łodygi, liście posiekać na mniejsze kawałki )
- 150 gram zmielonej szynki
- 1 cebula ( obrać i pokroić w kostkę )
- 3 ząbki czosnku ( obrać i przecisnąć przez praskę )
- 3 jajka ( roztrzepać w miseczce )
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- świeżo zmielona sól i pieprz
- Na rozgrzanym maśle smażymy przez 3 minuty czosnek i cebulkę, następnie wrzucamy mięso i dalej smażymy przez 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy surowy makaron i zalewamy wodą, dusimy pod pokrywką. Kiedy makaron będzie już w miarę miękki dodajemy śmietanę kremówkę i szpinak, smażymy bez pokrywy przez 5 minut.
- Na koniec wlewamy jajka, szybko mieszając całą potrawę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO !!!
Zapraszamy również po inne przepisy tu. Na Facebooka tutaj. I Instagram tu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz