Niedawno pisałam Wam na Facebooku tutaj, że miałam okazje zanieść do pracy ciasto.
A nawet dwa ;)
W pracy jest nas około 15 osób, więc jedna blacha to byłoby zapewne za mało.
Marcello jadłam już wielokrotnie <3
Często kiedy jechaliśmy do rodziców Eliasza, piekła je jego mama i od kiedy pierwszy raz spróbowałam zawsze mi smakowało.
Nie tak, jak to było z raffaello :):):) ale o tym napiszę Wam kiedy indziej :)
Nie zastanawiając się długo, poprosiłam Panią Lucynę, żeby upiekła mi to ciasto.
Sama wcześniej nigdy go nie piekłam, więc wolałam nie ryzykować :)
Wiecie jak to jest z ciastami raz wyjdzie, a drugi raz nie wyjdzie :)
A jeżeli ja nie piekłam go jeszcze ani razu, nie wiadomo jakby to było, więc wolałam mieć pewność, że jednak będę miała co zanieść do pracy :D
POTRZEBNE SKŁADNIKI - CIASTO : ( blacha 25cm x 40 cm )
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wszystkie sypkie produkty wymieszać w jednym naczyniu.
- Białka ubić z cukrem, tak aby powstała dość sztywna piana, następnie dodać żółtka i ubijać przez 2-3 minuty.
- Ubite jajka z cukrem połączyć z produktami sypkimi drewnianą łyżką.
- Przygotowane ciasto wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w 180 stopniach przez 35-40 ( do suchej wykałaczki).
- Ostygnięty biszkopt przekrajemy wzdłuż, aby powstały dwa równe placki.
POTRZEBNE SKŁADNIKI - KREM :
- 4 żółtka
- 3 batoniki "Pawełek" o smaku toffi
- 1 gorzka czekolada
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- Wszystkie składniki poza masłem wrzucamy do rondelka i czekamy aż się rozpuszczą. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy. Czekamy, aż połączone składniki wystygną.
- Do przygotowanej ostudzonej masy wrzucamy kostkę masła i miksujemy, aż do połączenia się składników.
DODATKOWE SKŁADNIKI :
- 4 łyżki kawy mielonej
- 300 ml wrzątku
- 1 tabliczka czekolady
- do dekoracji : wiórki kokosowe, kolorowe cukierki lub tabliczka czekolady
- Kawę parzymy w 300 ml wody, odsączamy z fusów i nasączamy dwie połówki wcześniej przygotowanego biszkoptu.
- Jeden blat biszkoptu smarujemy całą masą i przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
- Tabliczkę czekolady roztapiamy w rondelku, czekamy aż przestygnie i polewamy na wierzch ciasta.
- Na wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami lub trzemy tabliczkę czekolady.
- Przygotowane ciasto przed podaniem chłodzimy 2-3 godziny w lodówce.
SMACZNEGO !!!
Zapraszamy również po inne przepisy tutaj.
Możecie również obserwować nas na Instagramie tu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz