Potrzebne składniki :
- 2 litry zimnej wody
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 seler
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 200 gram koncentratu pomidorowego
- 100 gram śmietany kremówki
- 1 łyżeczka śmietany kwaśnej
- sól
- pieprz
- wegeta
- paczka makaronu świderki
Do średniej wielkości garnka wlewamy dwa litry zimnej wody, wrzucamy umyte wcześniej skrzydełka. Warzywa obieramy i myjemy, wrzucamy do garnka wraz z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi. Dodajemy jedną łyżkę wegety. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka por, cebulę, 2 ząbki czosnku. Jak się uda, wyławiamy także ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy do gotującego się wywaru koncentratu pomidorowego i śmietanę kremówkę. Wszystko gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą lub wegetą. Łyżeczkę kwaśnej śmietany dodajemy, kiedy makaron z zupą już będą w talerzu lub w miseczce.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
- przed rozpoczęciem zupy możemy do małego garnka wrzucić skrzydełka i gotować przez 5 minut, opłukać pod zimną wodą, ponownie wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Robię tak, bo w trakcie gotowania zupy nie muszę zbierać niepotrzebnej piany a w zupie nie czuć smaku gotowanego mięsa :)
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz