"Niebo w gębie" - zdrowy (może oprócz tej kupnej bułki, która na pewno nie zalicza się do zdrowych produktów :) ) i przede wszystkim smaczny domowy hamburger, którego wszyscy zajadają z wielkim apetytem. Z przepisu wychodzi 5 hamburgerów, a przygotowanie zajmuje jakieś 40 minut.
Kotlety :
- 1 większa pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem. W jednym talerzu roztrzepujemy 2 jajka, do drugiego wsypujemy 5 łyżek bułki tartej. Przygotowane wcześniej kotlety obtaczamy i smażymy na rozgrzanej patelni.
Sos czosnkowy :
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Do małej miski lub innego naczynia przeciskamy obrane wcześniej ząbki czosnku. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i 3 łyżki majonezu, przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest dobrze doprawione :)
Domowe hamburgery :
- 5 dużych, gotowych bułek do hamburgerów
- 5 listków sałaty
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- usmażone wcześniej kotlety z piersi
- przygotowany wcześniej sos czosnkowy
- do hamburgerów możemy użyć również innych wybranych przez siebie bułek.
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem. W jednym talerzu roztrzepujemy 2 jajka, do drugiego wsypujemy 5 łyżek bułki tartej. Przygotowane wcześniej kotlety obtaczamy i smażymy na rozgrzanej patelni.
Sos czosnkowy :
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Do małej miski lub innego naczynia przeciskamy obrane wcześniej ząbki czosnku. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i 3 łyżki majonezu, przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest dobrze doprawione :)
Domowe hamburgery :
- 5 dużych, gotowych bułek do hamburgerów
- 5 listków sałaty
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek
- usmażone wcześniej kotlety z piersi
- przygotowany wcześniej sos czosnkowy
- do hamburgerów możemy użyć również innych wybranych przez siebie bułek.
Bułki przekrajemy na pół, kładziemy na rozgrzaną patelnie i przypiekamy z obu stron. Przypieczoną bułkę smarujemy z wewnętrznych stron sosem czosnkowym. Na dolną część bułki układamy kolejno : liść sałaty, kotlet z piersi, pomidor i ogórek. Przykrywamy górna częścią bułki. Gotowe :)
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz