Menu

Domowy hamburger

"Niebo w gębie" - zdrowy (może oprócz tej kupnej bułki, która na pewno nie zalicza się do zdrowych  produktów :) ) i przede wszystkim smaczny domowy hamburger, którego wszyscy zajadają z wielkim apetytem. Z przepisu wychodzi 5 hamburgerów, a przygotowanie zajmuje jakieś 40 minut.











Kotlety :

- 1 większa pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- sól 
- pieprz
- olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem. W jednym talerzu roztrzepujemy 2 jajka, do drugiego wsypujemy 5 łyżek bułki tartej. Przygotowane wcześniej kotlety obtaczamy i smażymy na rozgrzanej patelni. 

Sos czosnkowy :

- 4 ząbki czosnku
- 1 mała kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- sól 
- pieprz

Do małej miski lub innego naczynia przeciskamy obrane wcześniej ząbki czosnku. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i 3 łyżki majonezu, przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest dobrze doprawione :) 

Domowe hamburgery :

- 5 dużych, gotowych bułek do hamburgerów
- 5 listków sałaty
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek 
- usmażone wcześniej kotlety z piersi
- przygotowany wcześniej sos czosnkowy

- do hamburgerów możemy użyć również innych wybranych przez siebie bułek.

Bułki przekrajemy na pół, kładziemy na rozgrzaną patelnie i przypiekamy z obu stron. Przypieczoną bułkę smarujemy z wewnętrznych stron sosem czosnkowym. Na dolną część bułki układamy kolejno : liść sałaty, kotlet z piersi, pomidor i ogórek. Przykrywamy górna częścią bułki. Gotowe :)  

SMACZNEGO !!! życzy Majka.





Brak komentarzy

Publikowanie komentarza