Smaczne i chrupiące placki ziemniaczane. Najczęściej podawane ze śmietaną lub cukrem albo z jednym i drugim. Jak kto lubi :) Z przepisu wychodzi około 20 placków.
Potrzebne składniki :
- 8 średnich ziemniaków
- 1 cebula duża lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub użyć robota kuchennego. Do masy ziemniaczanej dodać 2 roztrzepane wcześniej jajka, 3 łyżki mąki, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- placki można odsączyć z tłuszczu kładąc je na kuchennym ręczniku papierowym.
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
Ale ładnie wyglądają. Dawno nie robiłam, muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Mogłabym je jeść codziennie, gdyby były choć trochę mniej kaloryczne i gdyby nie trzeba było ścierać ziemniaków, bo tego nie znoszę :) No i kwaśna śmietana obowiązkowo, bez cukru :)
OdpowiedzUsuń