Menu

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Smaczne i chrupiące placki ziemniaczane. Najczęściej podawane ze śmietaną lub cukrem albo z jednym i drugim. Jak kto lubi :) Z przepisu wychodzi około 20 placków.










Potrzebne składniki :

- 8 średnich ziemniaków
- 1 cebula duża lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub użyć robota kuchennego. Do masy ziemniaczanej dodać 2 roztrzepane wcześniej jajka, 3 łyżki mąki, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.

- placki można odsączyć z tłuszczu kładąc je na kuchennym ręczniku papierowym.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.



2 komentarze

  1. Ale ładnie wyglądają. Dawno nie robiłam, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Mogłabym je jeść codziennie, gdyby były choć trochę mniej kaloryczne i gdyby nie trzeba było ścierać ziemniaków, bo tego nie znoszę :) No i kwaśna śmietana obowiązkowo, bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń