Menu

Deser z truskawkami i mascarpone

Podczas robienia deseru nie było jeszcze świeżych truskawek, więc użyłam mrożonych, ale o tej porze śmiało można użyć już świeżych owoców. Przepis podany jest na dwie szklanki o pojemności 250 ml.








Potrzebne składniki :

- 12 herbatników
- 200 gram truskawek świeżych lub mrożonych
- 125 gram serka mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki
- cukier puder wg własnego uznania ( ja dodałam 3 duże łyżki ) 

Herbatniki miksujemy blenderem lub robotem kuchennym, sypki piasek dzielimy na pół i przesypujemy do szklanek. Truskawki także miksujemy. Serek mascarpone mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem. Część truskawek wylewamy na herbatniki, następnie dodajemy białą masę i ponownie truskawki. 

- można także zrobić inna kombinację np. na sypkie herbatniki dodać białą masę a następnie truskawki :)   Mój deser wyszedł średnio słodki, więc cukru możemy nasypać według własnego uznania.

SMACZNEGO!!! życzy Majka.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz