Pyszne lody dla ochłody :) Z przepisu wychodzi około 1 litr lodów.
Potrzebne składniki :
- 3 jajka
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki kakao
- 200 gram cukru pudru
Trzy jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 3/4 cukru pudru i ucierać około pięciu minut ręcznie. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru pudru. W osobnym naczyniu ubić również śmietanę kremówkę, kiedy będzie już ubita dodać dwie łyżki kakao i połączyć oba składniki.
Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka, łączymy łyżką, a następnie wlewamy to do ubitej wcześniej śmietany kremówki z kakaem. Wszystko jeszcze raz łączymy, zamykamy w szczelnej misce z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika na około 5 godzin.
Lody najlepiej zjeść w ciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe jajka.
Lody najlepiej zjeść w ciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe jajka.
Mmm....aż ślinka cieknie na domowe lody!
OdpowiedzUsuń