Składniki potrzebne do wykonania :
- 1 czerstwa bułka
- 5 średnich cukini
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 400 g mięsa mielonego ( ja użyłam zmielonej szynki )
- 1 jajko
- 100 gram żółtego sera
- 2 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka obranych pomidorów
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- Czerstwą bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie odciskamy.
- Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół . Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy.
- Opłukaną natkę pietruszki i obraną cebulę drobno siekamy.
- Cebulę razem z wydrążonym miąższem z cukini podsmażamy na oleju. Czekamy do wystygnięcia.
- Czosnek obieramy i przeciskamy lub miażdżymy.
- Ser żółty trzemy na tarce.
- Mięso wkładamy do miski i dodajemy kolejno : cebulę z cukinią, natkę pietruszki, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, oregano, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
- Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie.
- Pomidory lekko odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Dodajemy sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wkładamy do dwóch części naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych blaszek i układamy na nich nadziane wcześniej cukinie.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upływie tego czasu cukinie posypujemy potartym serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez 7-10 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz