Menu

Faszerowane cukinie zapiekane



Składniki potrzebne do wykonania :

- 1 czerstwa bułka
- 5 średnich cukini
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 400 g mięsa mielonego ( ja użyłam zmielonej szynki ) 
- 1 jajko
- 100 gram żółtego sera
- 2 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka obranych pomidorów
- sól 
- pieprz 
- 3 łyżki oleju do smażenia

  • Czerstwą bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie odciskamy.
  • Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół . Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy.
  • Opłukaną natkę pietruszki i obraną cebulę drobno siekamy.
  • Cebulę razem z wydrążonym miąższem z cukini podsmażamy na oleju. Czekamy do wystygnięcia.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy lub miażdżymy.
  • Ser żółty trzemy na tarce.
  • Mięso wkładamy do miski i dodajemy kolejno : cebulę z cukinią, natkę pietruszki, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, oregano, sól, pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
  • Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie. 
  • Pomidory lekko odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Dodajemy sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wkładamy do dwóch części naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych blaszek i układamy na nich nadziane wcześniej cukinie.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upływie tego czasu cukinie posypujemy potartym serem żółtym i zapiekamy jeszcze przez 7-10 minut. 
Gdy masa mięsna będzie zbyt rzadka, możemy wsypać 2 łyżki bułki tartej.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.















Brak komentarzy

Publikowanie komentarza