Menu

Kluski śląskie


Potrzebne składniki :

- 2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana ( 1/4 pojemności ziemniaków tj. na zdjęciu )
- świeżo zmielony pieprz i sól

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
  • Ugotowane ziemniaki dusimy i czekamy aż trochę przestygną, tak aby nie parzyły w ręce.
  • Wybieramy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy pieprzem i solą . Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Formujemy okrągłe kulki, płaszczymy i robimy na środku dziurkę.
  • Kluski wrzucamy do gotującej wody i gotujemy do wypłynięcia klusek do góry. 

Kiedy ziemniaki po poduszeniu nie są wystarczająco gładkie, przepuszczamy je przez praskę, tak aby nie było grudek. Podajemy najczęściej z sosem i mięsem, ale bardzo smaczne są też z podsmażonym boczkiem. 

Przepis na około 6-8 osób. 

SMACZNEGO !!! życzy Majka.








Brak komentarzy

Prześlij komentarz