Potrzebne składniki :
- 2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana ( 1/4 pojemności ziemniaków tj. na zdjęciu )
- świeżo zmielony pieprz i sól
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki dusimy i czekamy aż trochę przestygną, tak aby nie parzyły w ręce.
- Wybieramy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy pieprzem i solą . Wszystko dokładnie mieszamy.
- Formujemy okrągłe kulki, płaszczymy i robimy na środku dziurkę.
- Kluski wrzucamy do gotującej wody i gotujemy do wypłynięcia klusek do góry.
Kiedy ziemniaki po poduszeniu nie są wystarczająco gładkie, przepuszczamy je przez praskę, tak aby nie było grudek. Podajemy najczęściej z sosem i mięsem, ale bardzo smaczne są też z podsmażonym boczkiem.
Przepis na około 6-8 osób.
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz