Składniki potrzebne na 6-8 naleśników :
- 200 ml mleka
- 4 łyżki mąki ( ja użyłam pełnoziarnistej, dlatego są trochę ciemniejszego koloru )
- 2 jajka
- odrobina soli
- olej do smażenia
- Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy odrobinę soli, mleko i mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy, aż powstanie gładka masa.
- Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Składniki potrzebne na warzywne nadzienie :
- 1 cebula
- 400 gram pieczarek
- 2 papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnie i smażymy na oleju, aż papryka i cebula będzie miękka.
Składniki potrzebne do sosu :
- 1 mała śmietana kwaśna
- kilka listków natki pietruszki
- pieprz
- Natkę pietruszki siekamy, dodajemy śmietanę i pieprz, mieszamy aż do połączenia.
- Przygotowany sos odstawiamy do lodówki, aby nabrał odpowiedniego smaku.
Przygotowanie :
- Ostygnięte naleśniki faszerujemy zimnym nadzieniem warzywnym i polewamy przygotowanym sosem.
SMACZNEGO !!! życzy Ewelina i Majka.
Zjadłam bym taki a przy okazji zapraszam na nowy bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńnaleśniki tego typu często robię na śniadanie w weekendy. pychota :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja - skusiłabym się z pewnością :)
OdpowiedzUsuń