Sezon na grzyby w pełni rozpoczęty, więc dzisiaj mam dla Was przepis na sos kurkowy z ryżem i kaszą jaglaną. Wiem, wiem trochę to dziwnie brzmi z ryżem i kaszą jaglaną, ale miałam akurat woreczek ryżu i kaszy jaglanej, to postanowiłam zrobić mały mix :) Sos przygotowałam na patelni i wymieszałam razem z ryżem i kaszą jaglaną, ale można też ryż i kasze wymieszać na talerzu i polać sosem kurkowym. Ja wolę wymieszać, wtedy cały ryż i kasza jest dokładnie pokryta pysznym sosem :)
- 1 woreczek ryżu ( ja użyłam długoziarnistego )
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 250 gram kurek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30 %
- garść świeżej pietruszki ( może być też koper )
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania :
- Kaszę i ryż gotujemy w osolonej wodzie dokładnie 15 minut.
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle.
- Kurki dokładnie płuczemy pod zimną wodą, jeżeli jest taka potrzeba drobniej kroimy i wrzucamy do zeszklonej na patelni cebulki z czosnkiem.
- Gdy kurki puszczą sok wlewamy śmietankę i dusimy do miękkości przez około 10 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy garść świeżej pietruszki. Można też zostawić kilka listków do dekoracji.
- Kiedy mamy już w pełni gotowy sos, wrzucamy ryż i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz