Menu

Mini placki po węgiersku

Cześć Wszystkim!

Kolejny przepis na pewno nie należy do przepisów fit :)
Czas na coś bardziej kalorycznego.
Dziś mini placki po węgiersku.
Czemu mini ?
Bo zazwyczaj placek po węgiersku to jeden duży placek z gulaszem.
Ja natomiast usmażyłam zwykłe małe placki, takie jak zazwyczaj smażymy, żeby móc zjeść np. ze śmietaną i z cukrem.
Myślę, że w tej wersji smakują równie dobrze jak z jednym całym plackiem.


Przepis na placki znajdziecie tutaj.

Potrzebne składniki : (gulasz)

- 250 gram mięsa wieprzowego
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- świeżo mielona sól i pieprz
- 2 łyżki masła, oleju lub oliwy z oliwek

Potrzebne składniki : (tzw. zaklepka)

- 100 woda
- 1 łyżka mąki

  • Mięso kroimy w małą kostkę, wsypujemy wyżej wymienione przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kostkę. 
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso, przypiekamy je, a następnie wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy przez 25 minut pod przykrywką. Od czasu do czasu podlewamy wodą, aby mięso się nie przypaliło.
  • Po tym czasie wrzucamy paprykę i ponownie dusimy 25 minut.
  • Na koniec w szklance lub szejkerze rozrabiamy zaklepkę i wlewamy do naszego gulaszu. Mieszamy tak długo, aż powstanie sos. 
  • Przygotowanym gulaszem polewamy nasze wcześniej usmażone placki.

SMACZNEGO !!!

Po inne przepisy zapraszamy tu. Facebook tu. Instagram tu.






1 komentarz