Menu

Tarta kokosowa na kruchym kakaowym spodzie.


Hej Wszystkim !

Kokos ... Hmm ...? 
Kto by pomyślał, że kiedyś będę go jadła :) 
Trochę to trwało, przekonywałam się do jego dobrego smaku bardzo długo, ale jednak przyszedł czas i nawet ja go polubiłam. 
Tarta smakuje dokładnie jak batoniki Bounty, więc kto za nimi przepada to przepis jest właśnie dla takich osób. 
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby przez noc dobrze się schłodziło :) 

Inne przepisy na ciasta znajdziecie tu.

POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( kruche ciasto )


- 200 gram mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 gram masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczyptę soli
- 1 łyżkę masła i bułkę tartą do wysmarowania i obsypania formy
- 1 łyżkę mąki ( do rozwałkowania schłodzonego ciasta )


  • Wszystkie składniki włożyć do miski zagnieść i uformować kulkę.
  • Uformowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 
  • Foremkę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto i kładziemy na nie papier do pieczenia oraz kokilki, aby był jakiś ciężar.
  • Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy z ciasta ciężar i pieczemy 10 minut bez obciążenia.
  • Ciasto wyjmujemy i czekamy do wystygnięcia.

POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( nadzienie kokosowe)

- 1 śmietana kremówka 
- 3 łyżki masła
-  sok z połowy cytryny 
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru 
- 150 gram wiórek kokosowych

  • W małym rondelku podgrzewamy masło i śmietankę, aż do lekkiego zagotowania.
  • Zdejmujemy z ognia i wrzucamy białą czekoladę, czekamy chwilę aż się rozpuści, tak aby powstała gładka jednolita masa.
  • Następnie dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe, cukier puder i mieszamy do połączenia się składników.
  • Gotową ostudzoną masę wykładamy na kruchy spód.

POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( polewa czekoladowa + wiórki )

- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki
- wiórki do posypania wierzchu tarty 

  • W rondelku podgrzewamy masło ze śmietanką, aż do lekkiego zagotowania, następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną czekoladę.
  • Mieszamy, aby powstała jednolita masa.
  • Tężejącą już polewę, wylewamy na wyłożone wcześniej nadzienie kokosowe. 
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi. 
  • Tartę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 

SMACZNEGO !!!

























Zapraszamy również po inne przepisy tutaj. 
Instagram tu. Facebook tutaj.

4 komentarze

  1. Ależ to wygląda! Ta masa jest taka kremowa, ale też treściwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Mój C. oszalałby na jej punkcie, bo za kokosem wprost przepada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :) Pozdrawiam.

      Usuń