Menu

Ciasto kruche z delikatną, puszystą pianką i malinami.


Niby zwykłe kruche ciasto, ale z lekką, puszystą pianką smakuje jak niezwykłe :) 
Zresztą sami musicie się przekonać.
Owoców możecie użyć jakich tylko chcecie.
Ja wybrałam maliny, ponieważ miałam akurat piękne i świeże prosto z ogródka.
Myślę jednak, że do pianki najlepiej dodawać świeżych, ponieważ mrożone mogą puścić dużo wody, a wtedy pianka, już może nie pozostać pianką. 
Szczerze "pisząc"sama nigdy nie próbowałam używać do tego ciasta mrożonych owoców, więc nie wiem jakby to było i co by z tego wyszło :) 


POTRZEBNE SKŁADNIKI - Ciasto :

- 3 szklanki mąki 

- 1 kostka masła 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek 
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy

  • Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ze sobą połączyć - zagnieść.
  • Jeżeli ciasto będzie mocno lepiło się do rąk dodać 1 łyżkę mąki i dalej zagniatać, aż do uformowania ładnej kuli. 
  • Gotowe ciasto podzielić na dwie części : 
  1.  3/5 ciasta rozłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. 
  2.  2/5 ciasta włożyć do woreczka i zamrozić na czas upiecznia spodu i przygotowania pianki. 
  • Ciasto rozłożone na blasze włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
  • Po tym czasie wyciągnąć i poczekać, aż ostygnie.

POTRZEBNE SKŁADNIKI - Delikatna pianka :

- 6 białek 
- 3/4 szklanki cukru
- 1 olejek wanilinowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego 
- 1/2 szklanki oleju

DODATKOWO : 

- 500 gram malin
- cukier puder na wierzch ciasta

  • Białka ubić na sztywną pianę ubijając na najwyższych obrotach.
  • Do ubitych białek nadal miksując dodawać powoli cukier, budynie, olejek waniliowy oraz olej. 
  • Na wystudzony spód wyłożyć ubitą piankę.
  • Na pianę poukładać otworkami do góry umyte wcześniej maliny oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

SMACZNEGO !!!

Po więcej różnych przepisów zapraszamy tutaj.
A po więcej zdjęć - Facebook tu.
Instagram tutaj.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz