Niby zwykłe kruche ciasto, ale z lekką, puszystą pianką smakuje jak niezwykłe :)
Zresztą sami musicie się przekonać.
Owoców możecie użyć jakich tylko chcecie.
Ja wybrałam maliny, ponieważ miałam akurat piękne i świeże prosto z ogródka.
Myślę jednak, że do pianki najlepiej dodawać świeżych, ponieważ mrożone mogą puścić dużo wody, a wtedy pianka, już może nie pozostać pianką.
Szczerze "pisząc"sama nigdy nie próbowałam używać do tego ciasta mrożonych owoców, więc nie wiem jakby to było i co by z tego wyszło :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI - Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ze sobą połączyć - zagnieść.
- Jeżeli ciasto będzie mocno lepiło się do rąk dodać 1 łyżkę mąki i dalej zagniatać, aż do uformowania ładnej kuli.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części :
- 3/5 ciasta rozłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
- 2/5 ciasta włożyć do woreczka i zamrozić na czas upiecznia spodu i przygotowania pianki.
- Ciasto rozłożone na blasze włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
- Po tym czasie wyciągnąć i poczekać, aż ostygnie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI - Delikatna pianka :
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 olejek wanilinowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju
DODATKOWO :
- 500 gram malin
- cukier puder na wierzch ciasta
- Białka ubić na sztywną pianę ubijając na najwyższych obrotach.
- Do ubitych białek nadal miksując dodawać powoli cukier, budynie, olejek waniliowy oraz olej.
- Na wystudzony spód wyłożyć ubitą piankę.
- Na pianę poukładać otworkami do góry umyte wcześniej maliny oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.
SMACZNEGO !!!
Po więcej różnych przepisów zapraszamy tutaj.
A po więcej zdjęć - Facebook tu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz