Bardzo smaczna tarta, tym razem na słono.
Tarta smakuje praktycznie jak pizza, tylko różni się spodem, czyli ciastem.
Do tart zazwyczaj jest to zagniatane ciasto kruche i nie odbiegłam od tego zwyczaju.
Tym razem postanowiłam jednak użyć mąki pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej.
Robiłam już na dwa sposoby, za każdym razem wykorzystując różny rodzaj mąki.
W obu wersjach jest pycha :)
- 200 gram mąki pełnoziarnistej
- 3 pełne łyżki masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- odrobina masła i mąką
- Foremkę do tarty wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Masło łączymy z mąką, tak aby powstała kruszonka.
- Dodajemy jajko i sól.
- Wszystko dokładnie łączymy, aby powstała kulka ciasta.
- Jeżeli mamy zamiar rozwałkowywać ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na okrągły placek i wkładamy do foremki. Wystające pozostałości ciasta odrywamy.
- Jeżeli ciasto zamierzamy po prostu rozgnieść palcami, od razu po uformowaniu kulki, możemy rozłożyć do formy, wtedy ciasto jest miękkie i elastyczne, dlatego będzie nam się lepiej rozkładać.
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
POTRZEBNE SKŁADNIKI - Nadzienie:
- 1 mała puszka pomidorów bez skórki
- 6 plasterków salami
- 1 opakowanie sera mozarella
- 1/4 żółtej papryki
- oregano
- Puszkę pomidorów blendujemy na gładki krem.
- Opakowanie sera kroimy na plastry, a paprykę w paski.
- Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy kremem z pomidorów, układamy w kolejności: plastry salami, żółtą parykę i ser mozarellę.
- Ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
- Po tym czasie wyciągamy i doprawiamy oregano.
SMACZNEGO !!!
i jeszcze do tego jalapeno i mój Luby pochłonie w całości :D :D
OdpowiedzUsuń