Ostatnio na naszym stole zagościły te oto placuszki.
Fasolkę szparagową planowałam ugotować i podać z bułką tartą, ale okazało się, że jej nie mam.
Wpadłam więc na pomysł zrobienia placuszków.
I takim oto sposobem powstał przepis i pyszne danie.
Do placuszków zrobiłam sos czosnkowy, za którym oboje przepadamy, ale to tylko moja propozycja.
Możecie podawać je z czym tylko zechcecie. :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( porcja około 8- 10 placków )
- 200 gram fasolki szparagowej zielonej
- 5-6 większych pieczarek
- 1 cebula
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- Fasolkę gotować około 15 minut, odcedzić i pokroić w drobne prążki
- Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w kostkę, a następnie zeszklić cebulkę i podsmażyć na niej pieczarki.
- W misce połączyć jajka z mąką, dodać fasolkę i podsmażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju kładąc dwie łyżki masy na jednego placka.
- Smażyć około 3-4 minut z jednej strony. Po zarumienieniu odwrócić na drugą.
- Placki wyciągamy na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbywamy się ociekającego tłuszczu.
Po więcej przepisów zapraszamy tu.
A po więcej zdjęć na Facebooka tutaj.
I Instagram tu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz