Menu

Placuszki z fasolki szparagowej i pieczarek podane z najlepszym sosem czosnkowym.


Ostatnio na naszym stole zagościły te oto placuszki.
Fasolkę szparagową planowałam ugotować i podać z bułką tartą, ale okazało się, że jej nie mam.
Wpadłam więc na pomysł zrobienia placuszków.
I takim oto sposobem powstał przepis i pyszne danie.
Do placuszków zrobiłam sos czosnkowy, za którym oboje przepadamy, ale to tylko moja propozycja.
Możecie podawać je z czym tylko zechcecie. :)


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( porcja około 8- 10 placków ) 

- 200 gram fasolki szparagowej zielonej
- 5-6 większych pieczarek
- 1 cebula
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia

  • Fasolkę gotować około 15 minut, odcedzić i pokroić w drobne prążki
  • Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w kostkę, a następnie zeszklić cebulkę i podsmażyć na niej pieczarki. 
  • W misce połączyć jajka z mąką, dodać fasolkę i podsmażone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
  • Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju kładąc dwie łyżki masy na jednego placka.
  • Smażyć około 3-4 minut z jednej strony. Po zarumienieniu odwrócić na drugą. 
  • Placki wyciągamy na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbywamy się ociekającego tłuszczu.


Placuszki podawałam z najlepszym sosem czosnkowym. Przepis na sos znajdziecie tutaj. 

Po więcej przepisów zapraszamy tu. 
A po więcej zdjęć na Facebooka tutaj. 
I Instagram tu.








Brak komentarzy

Prześlij komentarz