Menu

Zapiekany makaron penne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami, serem feta pod chrupiącą skorupką z sera żółtego, posypanego prażoną cebulką.


Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam zapiekane makarony w różnych postaciach i z różnymi składnikami. 
Ten przepis powstał całkiem spontanicznie ze składników, które miałam pod ręką i do dyspozycji.
Zapiekankę piekłam w małej blaszce, ale śmiało możecie zapiec ją po prostu w małym naczyniu żaroodpornym.


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( porcja dla 2-3 osób, blacha o wymiarach 21 cm x 25cm )

- 1 szklanka makaronu penne
- 1 pierś z kurczaka
- 250 gram mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 mały brokuł
- 100 gram sera feta
- 4 duże plastry sera żółtego
- garść prażonej cebulki
- 1 śmietana kremówka
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- olej do smażenia
- sól, pieprz

  • Makaron penne gotujemy Al dente. ( około 8-10 minut )
  • Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Pierś z kurczaka i ser fetę kroimy w średnią kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebulkę, czekamy aż lekko się zarumieni, następnie wrzucamy piersi z kurczaka. Wszystko razem podpiekamy i na koniec dodajemy mrożony szpinak. Czekamy, aż wyparuje cała woda z mrożonego szpinaku. 
  • Na wysmarowaną masłem blachę wykładamy kolejno :  ( każdą z warstw przyprawiamy solą i pieprzem ) 

- podsmażone piersi ze szpinakiem
- makaron
- różyczki brokuła 
- ser fetę
- śmietana kremówka
- plastry żółtego sera
- prażoną cebulkę


  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 25 minut.

SMACZNEGO !!!

Po więcej przepisów zapraszamy tutaj.
A po więcej zdjęć na Instagram tu.
I Facebook'a tutaj.












Brak komentarzy

Prześlij komentarz