Tarta kokosowa, tym razem bez pieczenia.
Przygotowanie jej zajmuje dosłownie 30 minut.
A zjedzenie jeszcze mniej :)
Wcześniej robiłam już tartę kokosową, ale na kruchym spodzie, który trzeba było upiec.
Przepis znajdziecie tutaj.
W tym przepisie macie naprawdę ułatwione zadanie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (spód) :
- 200 g herbatników
- 1/4 kostki masła
- 4 duże łyżki Nutelli
- Masło rozpuścić w garnuszku - nie zagotować i lekko przestudzić.
- Herbatniki zblendować, aby nie było grudek, lub włożyć do woreczka i przez ściereczkę stłuc wałkiem na sypki proszek.
- Do roztopionego masła przesypać sypki proszek z herbatników i dodać Nutellę. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
- Wyłożyć na formę do tarty i równomiernie rozłożyć (również na boki).
POTRZEBNE SKŁADNIKI (nadzienie kokosowe) :
- 1 śmietana kremówka
- 3 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- 1 tabliczka białaj czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
- W małym garnuszku podgrzewamy masło i śmietankę, aż do lekkiego zagotowania.
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy białą czekoladę, czekamy chwilę, aż się rozpuści, tak aby powstała gładka jednolita masa.
- Następnie dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe, cukier puder i mieszamy do połączenia się składników.
- Gotową, przestudzoną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
POTRZEBNE SKŁADNIKI ( polewa czekoladowa + wiórki ) :
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 śmietana kremówka
- 2 łyżki masła
- Śmietanę kremówkę wraz z masłem podgrzewamy, aż do lekkiego zagotowania, następnie zdejmujemy z palnika i wrzucamy tabliczkę czekolady.
- Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż powstanie jedna jednolita masa.
- Tężejącą polewę wylewamy na nadzienie kokosowe.
- Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Gotową tartę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
SMACZNEGO !!!
Po inne przepisy zapraszamy tutaj.
A po więcej zdjęć na Instagram tu.
I Facebook'a tutaj.
Wygląda niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńpyszna!!!
OdpowiedzUsuń