Menu

Roladki z kurczaka z pesto bazyliowym, szynką szwardzwaldzką i serem mozarella.


Roladki z kurczaka robiłam już niejednokrotnie, ale pierwszy raz z takimi składnikami jak w dzisiejszym poście.
Pesto kupiłam bazyliowe, chociaż miałam ochotę wziąć także pomidorowe i zrobić 3 roladki z pesto bazyliowym i 3 roladki z pomidorowym.
Jednak stwierdziłam, że z pesto pomidorowym zrobię następnym razem i dodam kolejny post. 
Roladki są z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i soczyste.
Tutaj znajdziecie również przepis na roladki z serem żółtym, ogórkiem kiszonym i musztardą. 
Te roladki to wspomnienie mojego dzieciństwa, ponieważ moja mama bardzo często przyrządzała je na obiad, kiedy byłam mniejsza. 
Chociaż może trochę większa, bo nie wiem czy wiecie, ale kiedy byłam mniejsza, to nie jadłam mięsa. :) 


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( 6 roladek )

- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 6 łyżeczek pesto 
- 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
- 1 opakowanie sera mozarella 
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100 g potartego sera zółtego
- 3 jajka

  • Ser mozarellę pokroić na cienkie plastry.
  • W miseczce roztrzepać jajka.
  • Bułkę tartą połączyć z przyprawami ( słodka papryka, ostra papryka, rozmaryn i pieprz ). 
  • Filety z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i każdy przekroić na pół. Jeżeli filety będą zbyt grube, roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa.
  • Każdy filet posmarować łyżeczką pesto, położyć plasterek szynki szwardzwaldzkiej oraz dwa plasterki sera mozarella. 
  • Filet z dodatkami zawinąć w rulonik.
  • Każdą roladkę umoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej z przyprawami.
  • Obtoczone roladki ułożyć na małej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec 35 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia posypać na każdą roladkę potarty ser zółty. 

SMACZNEGO !!!

Po inne przepisy zapraszamy tutaj.
A po więcej zdjęć na Instagram tu.
I Facebooka tu.












Brak komentarzy

Publikowanie komentarza