Od dziecka kochałam pierogi i do dziś tak pozostało.
Dziś proponuje Wam pierogi z mąki orkiszowej ze szpinakiem.
Ugotowane podałam z roztopionym masłem z natką pietruszki, ale podsmażone smakują jeszcze lepiej.
POTRZEBNE SKŁADNIKI: Farsz
- 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- Ser fetę kruszymy lub kroimy w kostkę.
- Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i rwiemy na mniejsze kawałki.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na rozgrzaną patelnie z masłem wrzucamy czosnek i porwane liście szpinaku.
- Smażymy przez około 5 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Następnie dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy do czasu kiedy ser się rozpuści.
- Na koniec doprawiamy pieprzem.
- Przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
POTRZEBNE SKŁADNIKI: Ciasto z mąki orkiszowej ( około 23-25 sztuk ).
- 350 g mąki orkiszowej
- 125 ml letniej wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- dodatkowo mąka do podsypywania przy wałkowaniu
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając kulkę ciasta. Wyrabiamy 5 minut.
- Kiedy ciasto będzie kleiło się za bardzo do rąk, dosypujemy odrobinę mąki.
- Przygotowane ciasto rozwałkowujemy, pamiętając o podsypywaniu mąką.
- Wyciskamy kółka i nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem ze szpinaku.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.
Pierogi podałam z roztopioną łyżeczką masła ze świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO !!!
Inne propozycje przepisów znajdziecie tutaj.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz