Menu

Pierogi ze szpinakiem ( ciasto z mąki orkiszowej ).

Od dziecka kochałam pierogi i do dziś tak pozostało.
Dziś proponuje Wam pierogi z mąki orkiszowej ze szpinakiem. 
Ugotowane podałam z roztopionym masłem z natką pietruszki, ale podsmażone smakują jeszcze lepiej. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI: Farsz

- 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 3 ząbki czosnku
-  pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju


  • Ser fetę kruszymy lub kroimy w kostkę.
  • Szpinak myjemy, odcinamy łodyżki i rwiemy na mniejsze kawałki.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 
  • Na rozgrzaną patelnie z masłem wrzucamy czosnek i porwane liście szpinaku. 
  • Smażymy przez około 5 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 
  • Następnie dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy do czasu kiedy ser się rozpuści. 
  • Na koniec doprawiamy pieprzem.
  • Przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.


POTRZEBNE SKŁADNIKI: Ciasto z mąki orkiszowej ( około 23-25 sztuk ). 

- 350 g mąki orkiszowej
- 125 ml letniej wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- dodatkowo mąka do podsypywania przy wałkowaniu


  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając kulkę ciasta. Wyrabiamy 5 minut.
  • Kiedy ciasto będzie kleiło się za bardzo do rąk, dosypujemy odrobinę mąki. 
  • Przygotowane ciasto rozwałkowujemy, pamiętając o podsypywaniu mąką.
  • Wyciskamy kółka i nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem ze szpinaku.
  • Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch.


Pierogi podałam z roztopioną łyżeczką masła ze świeżą natką pietruszki. 


SMACZNEGO !!! 

Inne propozycje przepisów znajdziecie tutaj.
A po więcej zdjęć zapraszamy tutaj. tu.


















Brak komentarzy

Prześlij komentarz