Menu

Babka kokosowa z ciemną polewą czekoladową - bez użycia miksera.


Wilgotna babka z dużą ilością wiórek kokosowych. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI: Ciasto.

- 125 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 3 jaja
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g wiórek kokosowych


  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. 
  • Formę do babki wysmarować masłem.
  • Masło, cukier i miód roztopić na malutkim ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania. Poczekać, aż wystygnie.
  • Następnie mieszając trzepaczką kuchenną dodawać kolejno: mleko, jaja, mąkę, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe. Mieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy.
  • Masę przelać do foremki i piec przez 40 minut z termoobiegiem. 

POTRZEBNE SKŁADNIKI: Polewa.

- 150 gram gorzkiej czekolady.
- 3 łyżki masła
- 100 ml kremówki 30 %
- dodatkowo wiórki kokosowe do posypania na wierzch babki 

  • Wszystkie składniki roztapiamy w kąpieli wodnej, aż do połączenia składników.
  • Wystudzoną, gęstą polewą polewamy babkę. 
  • Na polewę posypujemy wiórki kokosowe.

SMACZNEGO !!! 

Po inne przepisy na ciasta zapraszamy tutaj.
Więcej zdjęć znajdziecie tutaj. tu.









Brak komentarzy

Prześlij komentarz