Wilgotna babka z dużą ilością wiórek kokosowych.
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 3 jaja
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g wiórek kokosowych
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
- Formę do babki wysmarować masłem.
- Masło, cukier i miód roztopić na malutkim ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania. Poczekać, aż wystygnie.
- Następnie mieszając trzepaczką kuchenną dodawać kolejno: mleko, jaja, mąkę, sodę oczyszczoną i wiórki kokosowe. Mieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy.
- Masę przelać do foremki i piec przez 40 minut z termoobiegiem.
POTRZEBNE SKŁADNIKI: Polewa.
- 150 gram gorzkiej czekolady.
- 3 łyżki masła
- 100 ml kremówki 30 %
- dodatkowo wiórki kokosowe do posypania na wierzch babki
- Wszystkie składniki roztapiamy w kąpieli wodnej, aż do połączenia składników.
- Wystudzoną, gęstą polewą polewamy babkę.
- Na polewę posypujemy wiórki kokosowe.
SMACZNEGO !!!
Po inne przepisy na ciasta zapraszamy tutaj.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz