Dziś zapraszamy Was po przepis na leniwe gołąbki - czyli gołąbki bez zawijania.
Jak sama nazwa wskazuje gołąbki robi się o wiele szybciej, niż te które pojedynczo zawijamy w liście kapusty.
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 kostka rosołowa
- 4 łyżki kremówki
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
- Kostkę rosołową rozpuszczam w szklance wypełnionej do połowy wrzątkiem.
- Passatę pomidorową wylewam do rondelka, dodaję rosołek, wszystkie przyprawy i śmietanę kremówkę, wszystko dokładnie mieszam.
- Sos od czasu zagotowania gotuję przez 10 minut na malutkim ogniu.
- Przygotowanym sosem zalewam obsmażone gołąbki.
POTRZEBNE SKŁADNIKI: Gołąbki ( około 16-18 sztuk )
- 600 gram świeżo zmielonej szynki
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 woreczek surowego ryżu
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- świeżo zmielona sól i pieprz
- masło klarowane lub olej
- Cebulę obieram i kroję w kostkę.
- Kapustę pekińską drobno siekam i wraz z cebulą obgotowuję przez 10 minut, następnie wylewam na sitko i czekam aż wystygnie.
- Do mięsa mielonego, dodaję wystudzoną kapustę z cebulą, ryż, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszam.
- Formuję gołąbki i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Obsmażone gołąbki, wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem pomidorowym.
- Piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO !!!
Więcej przepisów znajdziecie tutaj.
Zapraszamy również na Facebooka tu,
Brak komentarzy
Prześlij komentarz