Pełnoziarniste drożdżówki na słono z pysznym nadzieniem z porem i serem fetą.
Z podanego przepisu wychodzi 10 sporych drożdżówek.
Puszyste i mięciutkie ciasto sprawia, że rozpływają się w ustach.
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml letniego mleka
- 3 jaja
- 3 łyżki roztopionego masła
- kostka drożdży ( 42 g )
- pół łyżeczki soli
- mąkę do podsypaniu blatu
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Porada:
Jeżeli w domu nie jest wystarczająco ciepło, aby ciasto wyrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 40 stopni, wyłączamy i wstawiamy do piekarnika rozczyn, a następnie ciasto.
Przygotowanie rozczynu:
- Drożdże kruszymy do miski, dodajemy połowę (100 ml mleka) letniego mleka i 5 łyżek mąki pełnoziarnistej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką kuchenną, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy 15 minut.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
- Do gotowego rozczynu dodajemy kolejno pozostałe składniki: jaja, masło, mleko, sól i mąkę.
- Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do wstępnego połączenia składników.
- Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy ręcznie przez 5-8 minut.
- Wyrobione ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po 30 minutach odpowietrzamy ciasto ugniatając ponownie rękoma i odstawiamy na kolejne 30 minut.
POTRZEBNE SKŁADNIKI: Farsz.
- 2 duże korzenie pora
- 2 opakowania sera feta
- łyżka masła
- Por myjemy i kroimy na okrągłe prążki.
- Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem i smażymy przez 10 minut, następnie zalewamy kubkiem wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut.
- Do podduszonego pora dodajemy pokruszony ser i smażymy do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie drożdżówek:
- Gotowe ciasto wykładamy na blat i tworzymy kształt chlebka, następnie dzielimy na mniej więcej równe części.
- Każdą część formujemy w kulki i przykrywamy ściereczką na 15 minut.
- Wyrośnięte bułeczki przygniatamy dnem szklanki, tak aby powstało miejsca na wypełnienie farszem.
- Drożdżówki nadziewamy farszem, boki ciasta smarujemy jajkiem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy na środkowej półce przez 20 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz