Menu

Pełnoziarniste drożdżówki na słono z serem fetą i porem.


Pełnoziarniste drożdżówki na słono z pysznym nadzieniem z porem i serem fetą.
Z podanego przepisu wychodzi 10 sporych drożdżówek.
Puszyste i mięciutkie ciasto sprawia, że rozpływają się w ustach.


POTRZEBNE SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe.

- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml letniego mleka
- 3 jaja
- 3 łyżki roztopionego masła
- kostka drożdży ( 42 g )
- pół łyżeczki soli
- mąkę do podsypaniu blatu
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Porada:

Jeżeli w domu nie jest wystarczająco ciepło, aby ciasto wyrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 40 stopni, wyłączamy i wstawiamy do piekarnika rozczyn, a następnie ciasto.

Przygotowanie rozczynu:


  • Drożdże kruszymy do miski, dodajemy połowę (100 ml mleka) letniego mleka i 5 łyżek mąki pełnoziarnistej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką kuchenną, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy 15 minut. 

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  • Do gotowego rozczynu dodajemy kolejno pozostałe składniki: jaja, masło, mleko, sól i mąkę.
  • Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do wstępnego połączenia składników.
  • Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i wyrabiamy ręcznie przez 5-8 minut.  
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po 30 minutach odpowietrzamy ciasto ugniatając ponownie rękoma i odstawiamy na kolejne 30 minut. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI: Farsz.

- 2 duże korzenie pora
- 2 opakowania sera feta
- łyżka masła

  • Por myjemy i kroimy na okrągłe prążki. 
  • Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem i smażymy przez 10 minut, następnie zalewamy kubkiem wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut. 
  • Do podduszonego pora dodajemy pokruszony ser i smażymy do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie drożdżówek: 

  • Gotowe ciasto wykładamy na blat i tworzymy kształt chlebka, następnie dzielimy na mniej więcej równe części.
  • Każdą część formujemy w kulki i przykrywamy ściereczką na 15 minut. 
  • Wyrośnięte bułeczki przygniatamy dnem szklanki, tak aby powstało miejsca na wypełnienie farszem.
  • Drożdżówki nadziewamy farszem, boki ciasta smarujemy jajkiem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy na środkowej półce przez 20 minut. 

SMACZNEGO!!!















Brak komentarzy

Prześlij komentarz