Menu

Pulpety w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki.


Powiem wam tylko, że te pulpeciki to niebo w gębie :)
Próbujcie!


POTRZEBNE SKŁADNIKI :

- 500 gram zmielonej szynki wieprzowej
- 1 czerstwa bułka rozmoczona w mleku
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu
- woda
- 200 ml śmietanki
- masło klarowane lub olej
- pęczek kopru
- 1 marchew

  • Cebulkę obieram, kroje w drobną kostkę i podsmażam na maśle.
  • Czerstwą bułkę moczę w mleku tak długo, aż zmięknie.
  • Marchew obieram i trę na grubych oczkach, a koper drobno siekam.
  • Do mięsa dodaję kolejno jajko, bułkę, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz i mieszam, aż do połączenia. 
  • Z przygotowanej masy formuję małe kulki, obtaczam w mące i podsmażam na odrobinie masła z obu stron, następnie podlewam połową szklanką wody, śmietanką, dodaję marchewkę, koper i przykrywam pokrywką. 
  • Duszę pulpety przez 15 minut. 
  • W międzyczasie rozrabiam 1 łyżkę mąki w 100 ml wody. 
  • Po 15 minutach duszenia pulpetów wszystkie wyjmuję i wlewam mąkę z wodą. 
  • Mieszam, aż sos zgęstnieje i doprawiam solą i pieprzem.
  • Wkładam ponownie pulpety do przygotowanego sosu.

SMACZNEGO !!!






Brak komentarzy

Prześlij komentarz