Delikatny, rozpływający się w ustach sernik na zimno,nie wymagający wiele poświęcenia. Do sernika użyłam tortownicy - 24 cm.
Spód sernika :
- 150 g herbatników
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 60 gram masła lub margaryny
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładki piasek lub wkładamy do ścierki kuchennej i rozbijamy tłuczkiem do kotletów :) Jednak robotem jest o wiele szybciej, a herbatniki są dokładniej zmielone. Do zmielonych herbatników dodajemy 1,5 łyżki ciemnego kakao i roztopione wcześniej masło. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy, wstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy serowej.
Masa :
- 500 gram serka mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 gorzkie czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 olejek waniliowy
Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier puder i olejek waniliowy, wymieszać łyżką.Trzy gorzkie czekolady połamać i roztopić nad parą wodną, wystudzić i zimną czekoladę dodać do wcześniej przygotowanej masy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę i przełożyć do czekoladowej masy, dokładnie wszystko połączyć. Tak przygotowaną masę wyłożyć na kakaowy spód, a na wierzch posypać kakao. Wstawić do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń