Menu

Zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa. Wiem, wiem zupa powinna być w kubeczku z innym napisem ale niestety do zupy ogórkowej takiego nie posiadam :) Przygotowanie zupy zajmuje około 70 minut.












Potrzebne składniki :

- 2 litry zimnej wody
- 2 udka z kurczaka
- 7 ogórków kiszonych
- 6 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 100 ml śmietany kremówki lub kwaśnej 18 %
- świeży lub mrożony koper
- sól
- pieprz

Do średniej wielkości garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, wrzucamy umyte wcześniej udka z kurczaka. Dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, por oraz obrany seler, cebulę i czosnek. Całość gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki i marchewkę także obieramy i kroimy : marchewkę w półksiężyce, a ziemniaki w kostkę, wrzucamy do garnka po 30 minutach gotowania zupy i gotujemy 15 minut. Ogórki kiszone kroimy w półksiężyce, wrzucamy po 45 minutach gotowania i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy koper i doprawiamy do smaku. 

- kiedy używamy śmietany kwaśnej, do szklanki odlewamy trochę gorącego wywaru, dodajemy śmietanę. Kiedy śmietana się rozpuści zabielamy zupę. Nie dodajemy śmietany kwaśnej bezpośrednio do garnka, bo zupa zazwyczaj się waży.

SMACZNEGO !!! życzy Majka.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz