Menu

Pierniczki świąteczne

Z przepisu wychodzi około 70 pierników :) 


















Potrzebne składniki :

- 200 gram cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 600 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- mąka do podsypania

  • W małym garnku rozgrzewamy miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika oraz cukier. 
  • Wszystkie składniki mieszamy, aż do ich całkowitego połączenia.
  •  Odstawiamy do wystygnięcia.
  • W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy dwa roztrzepane jajka oraz wystudzone wcześniej składniki. 
  • Mieszamy ciasto, następnie odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Możemy także zostawić ciasto na całą noc i zrobić pierniczki na następny dzień. 
  • Gotowe ciasto wyjmujemy z miski, podsypujemy mąką i zagniatamy. 
  • Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wyciskamy foremkami kształty.
  • Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.


Do ozdobienia pierników użyłam rozpuszczonej białej czekolady. Pierniki możemy zrobić 3-4 tygodnie przed świętami, ale także krótko przed Wigilią. Jednak jak to pierniki, zawsze smakują lepiej, zrobione wcześniej :)) 


SMACZNEGO !!!  życzy Majka.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz