Z przepisu wychodzi około 70 pierników :)
Potrzebne składniki :
- 200 gram cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 600 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- mąka do podsypania
- W małym garnku rozgrzewamy miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika oraz cukier.
- Wszystkie składniki mieszamy, aż do ich całkowitego połączenia.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy dwa roztrzepane jajka oraz wystudzone wcześniej składniki.
- Mieszamy ciasto, następnie odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Możemy także zostawić ciasto na całą noc i zrobić pierniczki na następny dzień.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z miski, podsypujemy mąką i zagniatamy.
- Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wyciskamy foremkami kształty.
- Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Do ozdobienia pierników użyłam rozpuszczonej białej czekolady. Pierniki możemy zrobić 3-4 tygodnie przed świętami, ale także krótko przed Wigilią. Jednak jak to pierniki, zawsze smakują lepiej, zrobione wcześniej :))
SMACZNEGO !!! życzy Majka.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz