Menu

Szybka zupa cebulowa









Składniki potrzebne na bulion warzywny :

- 1200 ml wody
- 1 duża marchew
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule, lub jedna średnia
- 1 seler
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy 
- sól
- pieprz

  • Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy obrane warzywa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. 
  • Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
  •  Doprawiamy solą i pieprzem. 

Składniki potrzebne do zupy cebulowej : 

- 5 średnich cebul
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- świeży szczypiorek 
- bagietka lub bułka
- gałka muszkatołowa
- sól 
- pieprz

  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, rumienimy na rozgrzanym maśle lub oleju.
  • Do garnka z ugotowanym wcześniej bulionem przekładamy zarumienioną cebulę, gotujemy przez 15 minut.
  • Bagietkę lub bułkę kroimy na dość cienkie kromki, rumienimy na patelni lub zapiekamy w tosterze z obydwu stron.
  • Zupę doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Zarumienioną bagietkę wkładamy do miseczek lub talerzy, zalewamy zupą cebulową, wierzch posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO !!! życzy Majka. 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz