- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- pół kostki masła
- 125 gram cukru
- 150 gram mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 duże banany
- łyżka cukru pudru do dekoracji
- Czekoladę wraz z masłem i cukrem rozpuszczamy na małym ogniu lub nad parą wodną (ważne, żeby się nie zagotowało). Czekamy do wystygnięcia.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce.
- Banany blendujemy na gładką masę.
- Do masy czekoladowej dodajemy kolejno składniki : cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zblendowane banany.
- Wszystkie składniki mieszamy do połączenia. Masa będzie dość gęsta.
- Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ewentualnie na koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem.
- Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz