Czas tak strasznie szybko leci. Czasami czujemy się jakby tydzień miał trzy dni. Odliczamy tylko dni. Od weekendu do weekendu, od urlopu do urlopu, od Świąt do Świąt, od urodzin do urodzin :) I właśnie z okazji urodzin Eliasza moja siostra upiekła mu ten oto wspaniały tort.
W sumie dzień przed urodzinami wpadłam na pomysł, żeby poprosić o upieczenie ciasta moją siostrę. Kiedy ją o to poprosiłam, wątpiła, że da radę ... tylko usłyszałam "nie,coś ty, mi na pewno nie wyjdzie" albo " czyś Ty zwariowała" :) ... a jednak się udało. Później sama była z siebie dumna i nie wierzyła, że go zrobiła. Był naprawdę dobry, a ja szczególnie za tortami nie przepadam.
Przepis na tortownicę 26 cm :)
W sumie dzień przed urodzinami wpadłam na pomysł, żeby poprosić o upieczenie ciasta moją siostrę. Kiedy ją o to poprosiłam, wątpiła, że da radę ... tylko usłyszałam "nie,coś ty, mi na pewno nie wyjdzie" albo " czyś Ty zwariowała" :) ... a jednak się udało. Później sama była z siebie dumna i nie wierzyła, że go zrobiła. Był naprawdę dobry, a ja szczególnie za tortami nie przepadam.
Przepis na tortownicę 26 cm :)
Tortownicę wysmarowujemy wcześniej masłem i obsypujemy bułka tartą lub prościej wyścielamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki potrzebne do biszkoptu :
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej ubijając, na koniec wrzucamy żółtka. Ubijamy, aż będą tworzyć się bąbelki.
- W osobnej misce łączymy produkty sypkie : mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Sypkie produkty wsypujemy po trochę do ubitej już piany i łączymy wszystko drewnianą lub plastikową łyżką ( najlepiej z dziurka w środku, może być też tzw. trzepaczka )
- Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy.
- Biszkopt pieczemy w
- Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrajemy długim nożem na dwie części.
Składniki potrzebne do nasączenia biszkoptu:
- 150 ml wody
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki cukru
- Wszystkie trzy składniki dokładnie mieszamy w szklance i nasączamy wcześniej przygotowane części tortu.
Składniki potrzebne do masy :
- 500 gram serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 gram cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wrzątku
- garść świeżych malin
- garść świeżych borówek
- czekoladowe groszki do dekoracji
- czekoladowe groszki do dekoracji
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku i dodać pod koniec ubijania śmietany.
- Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i na niskich obrotach wszystko dokładnie łączymy.
- Na dwa nasączone placki biszkoptu rozsmarowujemy przygotowana masę ( pamiętajmy, aby trochę masy zostawić na posmarowanie boków tortu) .
- Do masy na plackach biszkoptowych wciskamy świeże borówki i maliny.
- Układamy placki jeden na drugim, smarujemy boki pozostałą masa kakaową
- Tort dekorujemy świeżymi owocami i czekoladowymi groszkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz