Rosół jest chyba znany w domu każdego z nas.
Jednak taki typowy rosół zazwyczaj gotujemy z kurą lub kurczakiem w roli głównej.
Ja natomiast mam dzisiaj dla Was trochę szczuplejszą wersje tej zupy :)
Zdrowy, chudy i smaczny rosół gotowany na króliku.
Moja propozycja podania to makaron jajeczny typowy do rosołu, marchewka i świeża natka pietruszki.
Można jeszcze dodatkowo podać z mięsem z ugotowanego królika.
- 4 porcje z królika
- włoszczyzna ( 4 marchewki, 2 korzenie selera, 2 korzenie pora, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, świeży pęczek pietruszki )
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej natki pietruszki
- Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą.
- Warzywa obrać i przekroić na mniejsze części.
- Mięso razem z warzywami włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą na 2/3 wysokości garnka.
- Wrzucić ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe.
- Przykryć pokrywą, zagotować i przez 2,5 godz gotować na malutkim ogniu.
- Kiedy rosół będzie gotowy odpowiednio doprawić solą i mielonym pieprzem.
- Podawać z makaronem, marchewką z rosołu i świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz