Menu

Domowy rosół z królika.


Rosół jest chyba znany w domu każdego z nas. 
Jednak taki typowy rosół zazwyczaj gotujemy z kurą lub kurczakiem w roli głównej.
Ja natomiast mam dzisiaj dla Was trochę szczuplejszą wersje tej zupy :) 
Zdrowy, chudy i smaczny rosół gotowany na króliku. 

Moja propozycja podania to makaron jajeczny typowy do rosołu, marchewka i świeża natka pietruszki. 
Można jeszcze dodatkowo podać z mięsem z ugotowanego królika. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI : 

- 4 porcje z królika
- włoszczyzna ( 4 marchewki, 2 korzenie selera, 2 korzenie pora, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, świeży pęczek pietruszki )
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej natki pietruszki

  • Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą.
  • Warzywa obrać i przekroić na mniejsze części.
  • Mięso razem z warzywami włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą na 2/3 wysokości garnka.
  • Wrzucić ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. 
  • Przykryć pokrywą, zagotować i przez 2,5 godz gotować na malutkim ogniu. 
  • Kiedy rosół będzie gotowy odpowiednio doprawić solą i mielonym pieprzem.
  • Podawać z makaronem, marchewką z rosołu i świeżą natką pietruszki. 

SMACZNEGO !!!

Zupa krem warzywny z brokułem --- > tutaj.
Więcej przepisów znajdziecie tutaj.
A więcej zdjęć możecie zobaczyć tutaj. tutaj.












Brak komentarzy

Prześlij komentarz