Przepyszne wilgotne ciasto czekoladowe z jeszcze pyszniejszym kremem Philadelphia.
Torcik smakuje wyśmienicie.
Natychmiast znalazł się na mojej liście ulubionych ciast.
Na zdjęciu poniżej, upieczone ciasto wygląda na naprawdę sporą górę, ale w rzeczywistości nie jest ona taka duża, więc tego niepotrzebnego ciasta, którego użyłam do dekoracji nie jest dużo.
Zdjęcie poniżej zrobione jest naprawdę z bliska, więc optycznie może wydawać się, że jest to olbrzymia góra niepotrzebnego ciasta, ale bez obaw. :)
Ja przygotowałam malutkiego torcika - średnica 18 cm.
Jeżeli chcielibyście większego lub po prostu zrobić go w innej formie, wpiszcie w wyszukiwarce internetowej "przelicznik foremek kuchennych".
- 100 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina masła
- Tortownice wysmarować masłem.
- W małej miseczce roztrzepać jaja.
- Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną.
- W garnku na małym ogniu rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem, kakao i miodem.
- Odczekać, aż masa kakaowa przestygnie. Następnie dodać mleko i jajka. Dokładnie połączyć łyżką.
- Na koniec wsypać stopniowo mąkę z sodą. Mieszać tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.
- Gotową masę przelać do tortownicy.
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni z termoobiegiem i piec przez 40 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i nakryć bawełniana, kuchenną ściereczką.
- Poczekać, aż wystygnie. Ciasto musi być całkowicie wystudzone, aby przesmarować je masą.
- Od ciasta odkrajemy górną wystającą część, tak, aby torcik był równy (tak jak na zdjęciu poniżej). Górną, niepotrzebną częścią ciasta, można fajnie udekorować torcika.
- Pozostałą część przekrajemy na pół.
POTRZEBNE SKŁADNIKI : - masa Philadelphia
- 175 g naturalnego serka Philadelphia
- 3 łyżki miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- Wszystkie składniki zmiksować, aby powstała gładka jednolita masa.
- Trzy łyżki masy pozostawiamy, aby delikatnie przesmarować boki torcika
- Pozostałą część masy dzielimy na pół i smarujemy nią nasze blaty ciasta.
- Przesmarowane masą blaty, układamy jeden na drugim.
- Delikatnie smarujemy również boki naszego torcika.
- Górę torcika dekorujemy okruchami górnej, niepotrzebnej części ciasta.
- Gotowego torcika wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
SMACZNEGO !!!
Po więcej przepisów zapraszamy tutaj.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz