Menu

Torcik Philadelphia - czyli czekoladowe ciasto z pysznym kremem Philadelphia.


Przepyszne wilgotne ciasto czekoladowe z jeszcze pyszniejszym kremem Philadelphia. 
Torcik smakuje wyśmienicie. 
Natychmiast znalazł się na mojej liście ulubionych ciast. 
Na zdjęciu poniżej, upieczone ciasto wygląda na naprawdę sporą górę, ale w rzeczywistości nie jest ona taka duża, więc tego niepotrzebnego ciasta, którego użyłam do dekoracji nie jest dużo.
Zdjęcie poniżej zrobione jest naprawdę z bliska, więc optycznie może wydawać się, że jest to olbrzymia góra niepotrzebnego ciasta, ale bez obaw. :) 
Ja przygotowałam malutkiego torcika - średnica 18 cm. 
Jeżeli chcielibyście większego lub po prostu zrobić go w innej formie, wpiszcie w wyszukiwarce internetowej "przelicznik foremek kuchennych". 


POTRZEBNE SKŁADNIKI : - ciasto ( tortownica o średnicy 18 cm )

- 100 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina masła

  • Tortownice wysmarować masłem.
  • W małej miseczce roztrzepać jaja. 
  • Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną.
  • W garnku na małym ogniu rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem, kakao i miodem.
  • Odczekać, aż masa kakaowa przestygnie. Następnie dodać mleko i jajka. Dokładnie połączyć łyżką.
  • Na koniec wsypać stopniowo mąkę z sodą. Mieszać tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.
  • Gotową masę przelać do tortownicy.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni z termoobiegiem i piec przez 40 minut. 
  • Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i nakryć bawełniana, kuchenną ściereczką.
  • Poczekać, aż wystygnie. Ciasto musi być całkowicie wystudzone, aby przesmarować je masą.
  • Od ciasta odkrajemy górną wystającą część, tak, aby torcik był równy (tak jak na zdjęciu poniżej). Górną, niepotrzebną częścią ciasta, można fajnie udekorować torcika.
  • Pozostałą część przekrajemy na pół. 

POTRZEBNE SKŁADNIKI : - masa Philadelphia

- 175 g naturalnego serka Philadelphia
- 3 łyżki miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru

  • Wszystkie składniki zmiksować, aby powstała gładka jednolita masa.
  • Trzy łyżki masy pozostawiamy, aby delikatnie przesmarować boki torcika
  • Pozostałą część masy dzielimy na pół i smarujemy nią nasze blaty ciasta. 
  • Przesmarowane masą blaty, układamy jeden na drugim.
  • Delikatnie smarujemy również boki naszego torcika. 
  • Górę torcika dekorujemy okruchami górnej, niepotrzebnej części ciasta. 
  • Gotowego torcika wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. 

SMACZNEGO !!!

Po więcej przepisów zapraszamy tutaj.
Więcej zdjęć możecie zobaczyć tutaj i tu.









Brak komentarzy

Prześlij komentarz