Menu

Pierogi ruskie - ciasto bez podsypywania mąką.


Nareszcie zebrałam się i napisałam Wam post z przepisem na pierogi ruskie. Nawiasem "pisząc" przepis na pierogi ruskie powinien się tu znaleźć jako jeden z pierwszych na blogu, bo jest to jedno z moich ulubionych dań. Od dziecka uwielbiałam pierogi, może oprócz tych z mięsem. To właśnie pierogi ruskie kojarzą mi się z obiadami z dzieciństwa. 


POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( ciasto - około 75 pierogów )

- 800 gram mąki pszennej
- 400 ml gorącej wody
- łyżeczka soli

  • Wszystkie składniki wrzucam do miski i miksuję, aż powstanie kulka ciasta. 
  • Wyjmuję na stolnicę i zagniatam jeszcze przez około 3-4 minuty. 
  • Wkładam do miski i przykrywam kuchenną ściereczką.

POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( farsz )

- 1 kg ziemniaków
- 750 gram twarogu półtłustego
- 2 duże cebule
- 4 duże łyżki masła klarowanego lub zwykłej margarynie
- sól i pieprz

  • Ziemniaki gotuje  w osolonej wodzie do miękkości, gniotę  i czekam aż ostygną.
  • Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na maśle klarowanym lub margarynie.
  • Do wystudzonych ziemniaków dodaje twaróg, podsmażoną cebulkę, doprawiam solą i pieprzem. 

LEPIENIE PIEROGÓW :

  • Biorę kawałek ciasta, cienko wałkuję i wyciskam kółka ... u mnie średnica kubeczka wynosi 8 cm.
  • Nakładam odpowiednią ilość farszu, zazwyczaj jest to 1 łyżeczka i zlepiam z obu stron ciasto, tak, aby nie rozpadło się podczas gotowania. Na brzegach zlepionego ciasta wyduszam widelcem podłużne kreski.
  • Przygotowane pierogi układam na bawełnianej ściereczce kuchennej.
  • Powtarzam czynności, aż do czasu gdy skończy się farsz i ciasto.
  • Pierogi gotuję po 10 -12 sztuk w osolonej wodzie przez 6-7 minut.

Podaję z cebulką i świeżym koperkiem lub natką pietruszki. 

SMACZNEGO !!!





Brak komentarzy

Prześlij komentarz