Kolejna moja propozycja na roladki z kurczaka.
Tym razem, tak jak pisałam kilka postów wcześniej tutaj, że miałam ochotę zrobić roladki z pesto pomidorowym, tak też zrobiłam.
Roladki wyszły tak samo soczyste i miękkie jak poprzednie.
Teraz tylko pozostaje kwestia smaków i pytanie.
Czy wolicie pomidory połączone z mozarellą, czy bazylię z szynką parmeńską i mozarellą ?
Wybór należy do Was. :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI : ( 6 roladek )
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 6 łyżek pesto pomidorowego
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 1 opakowanie sera mozarella
- 8 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki soli
- 3 małe jajka
- Ser mozarellę pokroić na cienkie plasterki.
- Suszone pomidory wyłożyć na sitko.
- W misce lub talerzu roztrzepać jajka.
- Bułkę tartą połączyć z przyprawami ( słodka papryka, ostra papryka, pieprz, bazylia, sól ).
- Filety z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i każdy przekroić na pół. Jeżeli filety będą zbyt grube, roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa.
- Każdy filet posmarować łyżeczką pesto, położyć dwa lub trzy suszone pomidory, w zależności od wielkości oraz dwa plasterki sera mozarella.
- Filet z dodatkami zawinąć w rulonik.
- Każdą roladkę umoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami.
- Obtoczone roladki ułożyć na małej blaszce lub w małym naczyniu żaroodpornym ( bez przykrycia ).
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec przez 35 minut.
SMACZNEGO !!!
Przepis na roladki z kurczaka z pesto bazyliowym, szynką i mozarellą znajdziecie tutaj.
Przepis na roladki ze schabu z serem żółtym, ogórkiem kiszonym i musztardą znajdziecie tutaj.
Po inne przepisy zapraszamy Was --> tutaj.
Instagram ---> tutaj.
Facebook --- > tutaj.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz